Sunday, December 9, 2012

NOSTALGIA 5


UNTING SEMAI

Hujan mencurah-curah sekitar april-mei. Kadang-kadang  dari petang membawa ke malam. Gelung-gelung  yang terpokah di permatang telah ditutup rapi. Puas menyedut air melangsaikan kemarau separuh tahun, hingga termuak , petak-petak bendang mula menakungi air. Tunggul—tunggul jerami   mulai tersembam ke tanah  perlahan-lahan dan  mulai mereput. Suara sang katak aneka jenis  bertasbih menghiasi kelam malam yang basah.
Menenggala


Jeda waktu senggang sebenarnya telah  ke penghujung.  Tanpa nota peringatan dari sesiapa, rutin  kerja kami para petani bendang telah bermula. Mana peralatan tenggala, sisir, badai, tajak dan cangkul  yang rosak dibaiki, yang  tumpul diasahi, yang karat diminyaki. Sang kerbau pembajak dipersiapi.
Langkah mula ialah menyediakan  bekas semai (tapak semaian). Lepas  bekas semai  siap barulah  kerja  menggala  bahagian-bahagian  sawah yang lebih luas di mulakan.  Bekas semai biasanya menempati petak yang kecil sahaja. Untuk keluasan tanah 10 relung ( 1 relung  = 0.28 hectar)  tidak sampai satu penjuru. ( ¼ relung) .
Sisir

Siap menenggala, petak  tapak semaian akan disisir. Rumput rampai akan di bersihkan.  Air petak itu akan dikeringkan hingga tampak tanah.  Akhir sekali badai akan ditarik untuk meratakan tapak semaian itu. Menarik badai ialah istilah yang digunakan bermaksud meratakan tanah  dengan menggunakan batang pisang yang dilekatkan pada mata sisir. Sisir ini kemusian akan ditarik oleh kerbau. Kalau petaknya kecil boleh juga ditarik menggunakan tenaga manusia.


Menarik Badai
                                                               
Selesai menarik badai, bapa akan membahagikan  tapak semaian itu kepada beberapa bahagian mengikut berapa jenis padi yang akan dibawa. Kalau enam jenis padi yang akan dibawa pada tahun itu bermakna ada enam tapak. Setiap tapak akan dipisahkan oleh satu parit kecil.                             
Bekas Semai/ Tapak Semaian

Sebelum ditabur benih padi akan direndam selama empat malam untuk mencambahkannya. Jenis-jenis  padi yang biasanya di bawa akan mengambil kira beberapa factor antaranya sudah pasti benih yang menghasikan buah yang lebat, tidak mudah rebah (apabila ditiup angin atau dilanda banjir), tidak liat maksudnya mudah lerai bila dibanting. Soal ketahan dari serangan penyakit tidak pernah timbul. Seingat saya amat  jarang padi diserang penyakit dan lain-lainseperti sekarang.

Kebanyak benih –benih pada ketika itu (tahun 1960-an) dikenali dengan nama-nama  yang cukup tradisional sama ada menggunakan nama tumbuhan, tempat atau nama pemilik asal benih tertentu.  Antara seperti padi Rambai, Bongor, Intan Terpilih, Mat Cantu, Sesat Baharum. Kemudian nama-nama benih padi yang lebih berbau kemodenan muncul  sekitar awal tahun 1970-an (bila Lembaga Kemajuan Kawasan Muda  @MADA) diwujudkan. Benih-padi seperti Bahagia, Sport, Taiwan, Malinja, Mahsuri mula dikenali. Selepas MARDI  ditubuhkan  dan membuat penyelidikan  menghasilkan benih-benih berkualiti melalui kaedah kacukan , benih-benih padi kini dikenali melalui kod sepeti B18, B10 dan berbagai-bagai  lagi.
Unting Semai Sedia Untiuk Ditanam

Mencabut Semai
Kebiasaan bagi kami  masyarakat tani selain dari nasi  beras jawi (beras biasa), nasi pulut juga merupakan  satu kemistian. Pulut merupkan satu-satunya hidangan sarapan pagi yang tak mungkin dilupakan; seumpama nasi lemak bagi masyarakat Bandar. Pulut kukus, pulut tanak, pulut lemak dan pulut kuning  adalah kebiasaan.  Pulut boleh dimakan bersama  ikan masin atau pengkasam,  bersama pisang, cempedak, mempelam, durian, susu kerbau dan berbagai lagi. , Beras pulut juga wujud sebagai  bahan utama  menyediakan kuih sepertu pulut udang, pulut panggang, pulut bata,  buah Melaka, tapai, lepat liat , dodol, peknga dan seribu satu macam lagi.  Dalam menyediakan bekas semai, satu petak kecil akan dikhususkan untuk  pulut.
Menanam secara Berderau (gotong-royong)

Berbeza  dengan padi biasa (jawi), keluasan petak yang akan ditanami pulut adalah kecil, mungkin satu penjuru atau paling banyak setengah relung. Padi pulut sangat liat untuk dibanting (memukul  istilah kami) 10 kali dibanting belum tentu  habis lerai. Benih- benih pulut biasa ialah pulut hitam, pulut susu, pulur macau, pulut wangi dan pulut galah. Pulut galah dikenali dengan rumpunnya yang tinggi hinggga hapus kepala. Butiran buahnya  besar. Sangat sesuai untuk membuat emping.

Bagi pemelihara burung tekukur atau merbuk, membawa padi jenis Biji Terung pasti tidak ketinggalan.  Butiran padi ini kecil dan bulat-bulat seakan biji terung. Digunakan sebagai makanan burung.
Menabur semai  biasanya dikerjakan oleh kaum wanita. Tidak mengambil masa yang lama; dalam 3 atau empat jam tugas ini dapat dilangsaikan. Butiran-butiran padi yang telah bercambah menampakkan akar ulung yang putih itu akan ditabur pada tapat-tapak yang dikhususkan. Ia akan mengambil masa 40 hari sebelum dicabut dan dipindahkan dalam b endang.  Para petani akan berhati dalam hal pembajaan semai. Sekiranya baja ditabur berlebihan, akarnya panjang ke dalam tanah dan sukar untuk mencabutnya nanti.  Kerja-kerja mencabut anak benih padi ini dikenali sebagai cabut semai.
Bendang Siap Ditanam

Mencabut semai biasanya mak lakukan seorang diri saja. Tidak seperti menam padi yang dilakaukan secara berderau (gotong-royong). Anak benih padi yang tumbuh sepanjang 12 inci itu akan dicekak segenggang lalu dicabut  menggunakan kedua belah tangan . Bahagian akarnya akan dibanting ke tapak kaki beberapauntuk mengeluarkan sisa-siasa tanah sehingga bersih.  Ia akan dikumpulkan  sehingga dua cekak dipanggil kepok. Tiap-tiap empat kepuk akan diikat bersama menggunakan tali dari kulit bemban sebagai satu unting.

Unting-unting akan disusun di atas batas-batas bendang. Bahagian akarnya akan dicelup dengan bancuhan baja tali kelawar untuk mencepatkan penjmbuhan akarnya.  Baja organic dari tahu kelawar ini dikenali sebagai Baja Gunung kerana diambil dari gua-gua di Gunung Keriang tidak jauh dari Bandar Alor Setar. Unting-unting semaian ini akan dibiarkan beberapa hari menunggu Hari Menanam .
Melabur (Menabur Terus/ direct seeding)

Bekas semai dan unting semai kini cuma tinggal sebagai kenangan saja kepada generasi seperti kami. Bagi generasi baru walaupun dari keluarga petani, istilah-istilah ini mungkin terlalu asing. Hari ini  penanaman padi menggunakan kaedah melabur atau tabur terus (direct seeding) dimana benih padi akan ditabur terus ke dalam petak-petak sawah dan tiada lagi bekas semai.

No comments:

  DUNIA BUKU 15 CITRA BUDAYA DAN ORANG TUA   DALAM KUMPULAN CERPEN SEKALI AIR BAH  Oleh  Sohaimi Abdul Aziz  * (Pusat Pengajian Ilmu Keman...